مبدل VOIP یا ATA دستگاهی است كه سیگنال های آنالوگ صوتی را به Packetهای IP دیجیتال جهت نقل و انتقال در شبکه IP تبدیل می كند. علاوه بر این ATA قابلیت تبدیل Packetهای IP دیجیتال به جریان صوتی آنالوگ را دارد. آداپتورهای VOIP استاندارد از طریق پورت FXS به تلفن آنالوگ وصل می شوند و بعد از آن از طریق كابل Ethernet RJ-45، مبدل شما با شبکه محلی (LAN) ارتباط برقرار می كند. بعضی از ATAها دارای پورت FXO هستند كه می توانند از طریق آن به PSTN (خط تلفن شهری) وصل شوند.

پورت های FXO و FXS

پورت FXS واسط یا اینترفیسی است كه ارتباط بین دستگاه موردنظر مثل دستگاه تلفن و یا PBX را به ATA برقرار می كند. پورت FXO واسط یا اینترفیسی است كه ارتباط بین خط POTS‌ (خط تلفن ثابت) را با ATA برقرار می كند. تعداد پورت های مورد نیاز شما با توجه به تعداد تلفن ها، سیستم های PBX و خطوط POTS كه قرار است به ATA متصل شود مشخص خواهد شد.

نحوه كار مبدل های VoIP

ATA ها نسبتا دستگاه های ساده ای هستند. ATAها بصورت یک پل بین شبکه IP و station device آنالوگ (مثل تلفن رومیزی) و یا با خطوط PSTN كار می كنند. با توجه به اینکه ترافیک صوتی از كجا نشات گرفته ATA این ترافیک صوتی را به یک شکل مناسب كه قابل دریافت توسط شبکه مقصد یا دستگاه موردنظر باشد تبدیل خواهد كرد.
اگر ترافیک صوتی از یک تلفن آنالوگ یا PSTN نشات گرفته باشد ATA سیگنال های صوتی آنالوگ را به دیجیتال تبدیل خواهد كرد بعد از آن سیگنال های دیجیتال توسط كدک ها فشرده می شوند و به دسته هایی از packetها تقسیم می شوند كه با استفاده از پروتکل های سیگنالینک در طول شبکه IP نقل و انتقال می یابند. اگر ترافیک صوتی از شبکه IP نشات گرفته باشند ATA (همان مبدل) packetهای دیجیتال را به سیگنال های دیجیتال غیرفشرده(decompress) تبدیل می كند و بعد به سیگنال های آنالوگ قابل دریافت توسط station device یا قابل ارسال در طول PSTN تبدیل می كند.

پروتکل های VOIP

پروتکل های VOIP نحوه انتقال packetهای صدا را در شبکه تعیین می كنند بطور معمول ATA یک پروتکل واحد را ساپورت خواهد كرد. پروتکل های معمول VOIP به شرح زیر هستند

SIP : یک پروتکل استاندارد است كه اكثریت قریب به اتفاق سرویس ها و سیستم های تلفنی VOIP آن را پشتیبانی و از آن استفاده می كنند.
SCCP: پروتکل اختصاصی است که توسط call manager cisco و IP phoneهای آن مورد استفاده قرار می گیرد.
MGCP: یک پروتکل قدیمی است كه شاید قبلا به آن برخورده باشید. از این پروتکل زیاد استفاده نمی شود.
H.323: مثل MGCP یک پروتکل قدیمی است كه شاید قبال به آن برخورده باشید و از آن زیاد استفاده نمی شود.

كدک های صوتی

كدک های صوتی مسئولیت فشرده سازی جریان صوتی شما را به packetهای دیجیتال دارند. علاوه بر این كیفیت صدا و پهنای باند مورد نیاز برای ارسال packetها را تعیین می كنند.
ATA بطور معمول چندین كدک صدا را ساپورت می كند.

اكثر كدک های صدا به شرح زیر هستند:
1) 13kbPS – GSM
2) 15kbPS – iLBC
3) 64kbPS – G.711
4) 48/56/64kbPS – G.722
5) 16/24/32/40kbPS – G.726
6) 16kbPS – G.728
7) 8kbPS – G.729

زمانی كه شما مسئول set-up، نصب و پشتیبانی ATA برای یک ارایه دهنده سرویس VOIP هستید نیازی نیست نگران پروتکل ها و كدک ها باشید. فقط مطمئن بشوید ATA شما پروتکل ها و كدک های مشابه سرویس دهنده VOIP و یا سیستم تلفنی VOIPتان را پشتیبانی می كند. و اگر شما مسئول راه اندازی هزاران ATA برای سرویس دهنده VOIP هستید اطمینان حاصل كنید كه دانش كافی در زمینه پروتکل ها و كدک ها را دارید.

انواع مبدل های VoIP

Single FXS (تک پورت FXS):

ATA تک پورت FXS امکان اتصال به یک دستگاه تلفن را می دهد. ATA تک پورت دارای یک یا دو پورت Ethernet است.

Dual FXS (دو پورت FXS):

ATA دو پورت به شما این امکان را می دهد تا حداكثر دو تلفن به آن وصل شود. یک مبدلFXS دو پورت دارای یک یا دو پورت Ethernet است.

FXO / FXS:

مبدل هایی كه FXO / FXS هستند، امکان اتصال یک تلفن و یک خط PSTN را می دهد. این ATA تركیبی بطور معمول برای قابلیت هایی نظیر Fail-over یا life-line مورد استفاده قرار می گیرد.
ممکن است این سوال به ذهنمان برسد كه اگر بخواهیم بیشتر از 2 تلفن یا PSTN وصل كنیم از چه وسیله ای باید استفاده كنیم؟ به این منظور شما به گیت وی های ویپ (VOIP Gateway) احتیاج پیدا خواهید كرد. نحوه كار گیت وی ها مشابه عملکرد اصلی ATAها است با این تفاوت كه گیت وی ها دارای تعداد پورت بیشتری هستند (تا 36 پورت).

ویژگی های مبدل VoIP:

ATAها بسیار ساده هستند و همچنین یکسری ویژگی هایی دارند:
1) با پروتکلهایی نظیر MGCP, H.323, SIP سازگاری دارد.
2) از کدک های صوتی G.729A, G.726, G.723.1, G.711 پشتیبانی می کند.
3) سازگاری با T.38 (جهت عملیات مربوط به ارسال و دریافت FAX)
4) دارای تکنولوژی های حذف پژواک CNG, VAD, Jitter buffer هستند
5) قابلیت اعمال مدیریت تحت شبکه را دارند
6) قابلیت Auto Provisioning از طریق HTTP/TFTP

ویژگی های یاد شده صرفا شامل اكثر ویژگی های استاندارد بین ATAها هستند. شایان ذكر است كه هر ATA دارای تفاوت ها و ویژگی های مخصوص خودش نسبت به سایر ATAها می باشد.

نحوه انتخاب صحیح یک مبدل VoIP:

به عنوان یک سرویس دهنده شما طرفدار پرپاقرص سخت افزارهای VOIP نخواهید بود. شما قصد فروش سرویس VOIP را دارید و زمان زیادی را صرف خرید و فروش ATA نخواهید کرد. با توجه به تجربه كاری ما با هزاران سرویس دهنده VOIP ، طی 4 سال گذشته یکسری از ATAها كیفیت بهتری را نسبت به بقیه توانسته اند ارایه دهند. از مزایای این ATAها قدرتمندی بالا، تنظیمات آسان و طول عمر زیاد دستگاه را می توان نام برد. End Userها و مشتریان شما اغلب در رابطه با انتخاب ATA مناسب دچار سر درگمی می شوند.
- اگر مشتری شما احتیاج به ATAای جهت اتصال به یک یا دو دستگاه تلفن آنالوگ داشته باشد:

Newrock HX 402

- اگر مشتری شما احتیاج به اتصال یک یا دو خط POTS به همراه اتصال یک یا دو دستگاه تلفن آنالوگ داشته باشد:

Newrock HX 422